Czerwona soczewica turecka naturalna 1 kg

Zobacz większe

Wyśmienita turecka czerwona soczewica „Kırmızı Mercımek ” - soczewica sucha.

Soczewica jest jednym z ulubionych produktów w diecie wegan i wegetarian. To stały element ich jadłospisu, ponieważ zawiera sporą ilość dobrze przyswajalnego białka.

Więcej szczegółów

Nowy produkt

Ten produkt nie występuje już w magazynie

13,00 zł brutto

  • Więcej informacji

  • Zalety soczewicy:

    1. Zapewnia prawidłową pracę układu krwionośnego

    - spożywanie dziennie choć jednej porcji soczewicy znacząco obniża poziom cholesterolu LDL, a tym samym zmniejsza nie tylko ciśnienie krwi, lecz także ryzyko rozwoju miażdżycy, a dalej chorób układu krążenia, takich jak udar mózgu czy zawał serca.

    2. Dla wegan i wegetarian

    - białko soczewicy, zaraz po białku soi, jest najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego (85 proc.)

    3. Przy anemii

    - soczewica zawiera w sporych ilościach żelazo (3,33 mg/100 g) i kwas foliowy (181 μg/100 g), które sprzyjają tworzeniu się czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny.

    4. Korzystna dla diabetyków

    - pomaga zrównoważyć gospodarkę insulinową, zapewniając stały i powolny dopływ energii w organizmie. Ma niski indeks glikemiczny IG=30. Wszystko dlatego, że w jej skład wchodzą głównie węglowodany złożone (na 20,13 g węglowodanów, tylko 1,80 to cukry proste). Ponadto soczewica jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym mogą ją spożywać cukrzycy.

    5. Sprzymierzeniec szczupłej sylwetki

    - w swoim składzie ma mało tłuszczu i sporą ilość błonnika, który wypełnia żołądek, na długo dając uczucie sytości. WHO sugeruje, że spożywanie strączków może zmniejszać ryzyko nadwagi i otyłości.

    6. Układ trawienny

    - soczewica wpływa pozytywnie na procesy trawienne, regulując wytwarzanie soków żołądkowych. Pomaga również w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Spożywanie soczewicy zaleca się osobom chorującym na nadkwasotę lub refluks żołądkowo-przełykowy.

    Czerwoną soczewicę polecam jako dodatek do zup, dań z ryżu oraz pikantnych przekąsek. Można użyć jej do zrobienia pasty lub farszu do krokietów, pierogów.

     

    Zupa z czerwonej soczewicy

     

    Składniki

    250 gr czerwonej soczewicy

    1 średnia cebula

    1 litr rosołu

    1 marchewka

    1 łyżka masła

    sól

    suszona mięta

    pasta paprykowa

     

    Przygotowanie

    Na maśle usmażyć drobną pokrojoną cebulę, dodać zimnego rosołu, uprzednio umytą czerwoną soczewicę, marchewkę, gotować ok 40 min. Podczas gotowania dodać czubatą łyżkę pasty paprykowej. Zmiksować wszytko razem, dodać sól, łyżka mięty, trochę masła. Gotową zupę można polać podsmażoną na masełku czerwoną papryką.

    Waga netto: 1 kg

    Importer: Turecki Sklep

    Opinie

    Nikt nie wyraził jeszcze swojej opinii.

    Napisz opinię

    Czerwona soczewica turecka naturalna 1 kg

    Czerwona soczewica turecka naturalna 1 kg

    Wyśmienita turecka czerwona soczewica „Kırmızı Mercımek ” - soczewica sucha.

    Soczewica jest jednym z ulubionych produktów w diecie wegan i wegetarian. To stały element ich jadłospisu, ponieważ zawiera sporą ilość dobrze przyswajalnego białka.