Piękny srebrny czajnik do parzenia herbaty po turecku.
Model Axel z czarnymi rączkami.
Nowy produkt
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności: 0000-00-00
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 159 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 159 punktów może być zamienione na jeden bon o wartości 7,95 zł.
Czajnik AXEL średni czarne rączki
Piękny srebrny czajnik do parzenia herbaty po turecku.
Model Axel z czarnymi rączkami.
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
„Çaydanlık” to tradycyjny turecki czajnik do parzenia najpopularniejszego w Turcji napoju - herbaty.
Czajnik małej wielkości o nowoczesnym designu składa się z dwóch części:
- górny imbryk służy do parzenia herbaty i jest pojemności 0,9 l ;
- w dolnym gotujemy wodę, jest pojemności 1,5 l.
Średnica podstawy dolnego czajniczka wynosi 12,5 cm.
W komplecie dwie pokrywki, na górny i dolny czajniczek.
Czajnik ma grube dno, co pozwala długo utrzymać temperaturę wody. Imbryk jest wykonany ze stali polerowanej 18/10, można go używać do wszystkich rodzajów kuchenek również kuchenki indukcyjnej.
Ergonomiczna rączka zapobiega ślizganiu się w dłoni.
Sposób parzenia herbaty w czajniku:
Tradycyjna herbata po turecku zaparzana jest w tzw „demli” (dwupoziomowy imbryk). Do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut. Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru. W Turcji herbatą delektujemy się o każdej porze dnia, od wczesnego ranka do wieczora, zarówno w domu, w pracy i na ulicy. Do herbaty podajemy lokum i chałwę lub kurabiye - słone ciasteczka.
Nikt nie wyraził jeszcze swojej opinii.